ELOKUVAT

Torstai 1.9.

Elli Maanpään lyhytelokuvat – Suomi

Teatteri Hiomo klo 12.00-16.00 vartin välein, vapaa pääsy

Elli Maanpään lapsille sopivat lyhytelokuvat Pilventekijä ja Kaikki laulaa tavallaan joka viidestoista minuutti Teatteri Hiomossa.

The Turnip – Viro

Bio Marilyn 15.00-16.00 vartin välein, vapaa pääsy

Ohjaus Piret Sigus, Silja Saarepuu

Viehättävä virolainen nukkeanimaatio nauriin kasvatuksesta, sekä ihmisen ja jyrsijän välisestä taistelusta. Elokuva sopii myös lapsille.

Kieli – ei puhetta

Uromastyx Maliensis – Italia

Bio Marilyn klo 16.30 liput 5 €
kesto 42 min

Ohjaus Antonio Pintus, Elia Romanelli, Lanfranco Secco Suardo

Elämänkerrallinen dokumenttielokuva seuraa Lanfranco Secco Suardoa kuuluisan restauroijan Giovanni Secco Suardon jälkeläistä. Rapistuvalla sukulinnalla ja restauroinnin edelläkävijällä on yhteinen vihollinen. Aika.

Kieli italia, tekstitetty englanniksi

Pelle Hermanni -ennakkonäytös

Bio Marilyn 18.00 liput www.biomarilyn.com
Kesto 1h 20min

Ohjaus Timo Koivusalo

Simo Ojasen aikoinaan käsikirjoittama sydämellinen hahmo seikkaili Ylen Pikku Kakkosessa vuosina 1978-1988. Useamman sukupolven suursuosikki astuu nyt elokuvan myötä 2020-luvulle suurilla klovnin kengillään, valmiina valloittamaan uudet areenat. 

Pelle Hermanni lähtee etsimään isäänsä, jota ei ole nähnyt sen jälkeen kun tämä lähti mittaamaan maapalloa jaloillaan. Perään karkaa salaa Taikuri Maxin poika, kymmenvuotias Roni. Tästä alkaa riemastuttava seikkailu täynnä taikuutta, hullunkurisia käänteitä ja värikästä sirkuselämää, elokuva uuden sukupolven lapsille ja nostalgian nälkäisille aikuisille.

Elokuva on vauhdikas ja hyväntahtoinen tarina, joka sopii kaikenikäisille, teemanaan toisista välittäminen ja ystävyys. 

VOI ÄNKERÖINEN! on englanniksi ” Cantankerousimos!”

Anselmi nuori ihmissusi

Teatteri Hiomo 19.00 liput 5 €
Kesto 1h 20min

Ohjaus Matti Pekkanen

Eteläpohjalaisen elokuvan klassikko Anselmi nuori ihmissusi. 15-vuotias Anselmi elää pienessä kylässä yhdessä isänsä Manun kanssa. Elokuvassa Anselmi kamppailee murrosiän mukanaan tuomien haasteiden kanssa ja yrittää samalla selvittää kadonneen äitinsä kohtaloa.

Perjantai 2.9.

Secret Ceremony – Ranska

Bio Marilyn 15.00 liput 5 €
Kesto 1h 20min

Ohjaus Becquet Genel Tatiana

Kolmissakymmenissä oleva asianajaja Rachel joutuu kohtaamaan menneisyytensä kun hänen asiakkaansa Anna tekee itsemurhan vankilassa. Rachel ja Anna viettivät lapsuutensa samassa kylässä, toinen rikas, toinen köyhä. Heitä erotti sadunomainen linnan portti.

Kieli ranska, tekstitetty englanniksi

El Tascabile y Yo – Italia

Teatteri Hiomo klo 15.30 liput 5 €
Kesto 1h 12min

Ohjaus

Dokumentti seuraa Teatro Tascabile Bergam -teatteriseurueen valmistautumista The Yoricks -näytökseen. Näytelmä sai alkunsa esiintymisestä ystäville, kahdeksan kuukautta myöhemmin valmistaudutaan näyttämölle.

Kieli italia, tekstitetty englanniksi

Wall unit – Puola

Bio Marilyn klo 17.00 liput 5 €
Kesto 10 min

Ohjaus Joanna Polak

Nukkeanimaatio keski-iän kriisistä kärsivästä miehestä, joka päättää muuttaa koko elämänsä.

Kieli – ei puhetta

Persecution – Suomi

Bio Marilyn klo 17.00 liput 5 €
Kesto 13 min

Ohjaus Aku Hietikko

Persecution perustuu tositarinoihin, joissa henkilö on kadonnut epätavallisissa olosuhteissa. Miltä tuntuu olla yksi vainottuna?

Kieli englanti

Fun I Might Die From -Suomi

Bio Marilyn klo 17.00 liput 5 €
Kesto 15 min

Ohjaus Joni Kiviniemi & Tuukka Haapamäki

Seinäjoella kuvattu näyttävä psykologinen trilleri. Pelkäätkö pellejä?

Kieli englanti, tekstitetty suomeksi

Kontakti – Suomi

Teatteri Hiomo klo 17.00 liput 10 €
Kesto 1h 51min

Ohjaus Toni Majaniemi

1960-luvun Suomi. Työurallaan pitkälle edennyt ja palkittu komisario Osmo Mälkiä saa tutkittavakseen kahden nuoren naisen selvittämättömän kaksoismurhan. Rikostutkinnan paineen seurauksena alkaa peruuttamaton tapahtumaketju, jolta ei välty edes Mälkiän perhe-elämä. Pian on käynnissä painajaismainen kierre, jossa vainoharhat määrittelevät kohtalokkaan suunnan hänen työlleen sekä lähipiirilleen. Lopussa odottaa maksun aika raskaimmalla mahdollisella tavalla.

Kieli suomi

Free Skate – ennakkonäytös

Teatteri Hiomo klo 19.00 liput 10 €
Kesto 2h

Ohjaus Roope Olenius

Free Skate on taitoluistelumaailmaan sijoittuva rohkea ja anteeksipyytelemätön nuoren naisen kasvutarina, jossa lupaava taitoluistelija loikkaa Venäjältä Suomeen paetakseen epäinhimillisiä olosuhteita. Valoisasta tulevaisuudesta ja uusista mahdollisuuksista huolimatta menneisyys ei päästä häntä kahleistaan. Hän tajuaa, että vaikean menneisyyden kohtaaminen on ainoa reitti maailman huipulle.

Kieli englanti/suomi/venäjä tekstitetty suomeksi

Lauantai 3.9.

Walter Hus, a Musical Journey – Belgia

Bio Marilyn klo 12.00 liput 5 €
Kesto 1h 08min

Ohjaus Astrid Mertens

Uransa aikana belgialainen pianisti ja säveltäjä Walter Hus on käsitellyt lukuisia musiikkityylejä. Uusi projekti “cyporgi-ooppera” saattaa hänet yhteistyöhön belgialaisen koreografin Isabella Soupartin kanssa. Lämminhenkinen dokumenttielokuva.

Kieli ranska/hollanti, tekstitetty englanniksi

Vuotaa, Perkele – Suomi

Bio Marilyn klo 13.30 liput 5 €
Kesto 9 min

Ohjaus Helmi Holopainen

Lyhytelokuva kertoo vanhasta pariskunnasta, jonka yhteinen arki koostuu traditioksi muodostuneesta lottoamisesta. Tärkeintä ei ole kuitenkaan voitto vaan yhdessä tekeminen. Rakkauden väliin on kuitenkin hiipinyt maatilanisännän Antin salaisuus, pankin kirjeet ja puhumisen vaikeus. Arjen rutiinien rikkoutuessa punnitaan onnenpotkun merkitys uudelleen.

Kieli suomi, tekstitetty englanniksi

Äiti menee nyt roskiin – Suomi

Bio Marilyn klo 13.30 liput 5 €
Kesto 10 min

Ohjaus Elina Auvinen

Kaksi siskosta, Meeri ja Tuula saapuvat siivoamaan edesmenneen äitinsä asuntoa. Siskoksilla on hyvin erilaiset toimintatavat, Tuula on nopea ja tehokas, Meeri on äärimmäisen surullinen, eikä tahdo päästää irti. Kaikki tuntuu muistuttavan menneisyydestä ja äidistä.

Siskoille syntyy riitaa matkamuistomukista, jonka Tuula tahtoo heittää pois. Pääosissa upeat Jaana Saarinen ja Satu Silvo.

Kieli suomi, tekstitetty englanniksi

Hamartia

Bio Marilyn klo 13.30 liput 5 €
Kesto 11 min

Ohjaus Alexandra Mäenpää

Eteläpohjalainen elokuva Hamartia käsittelee ihmisen uskoa ja moraalia. Mikä on oikein?

Kapinalliset

Bio Marilyn klo 13.30 liput 5 €
Kesto 30min

Ohjaus Miikka Poutiainen

Lyhytdokumentti seuraa elokapinan jäseniä, jotka yrittävät pelastaa maailman ekokatastrofilta. Kapinallisen osa ei ole helppo, kun viranomaiset ja suuri osa kansalaisistakaan ei ymmärrä aktivistien pyrkimyksiä.

Kieli suomi, tekstitetty englanniksi.

Letukalla Murmanskissa – Suomi

Teatteri Hiomo klo 15.00 liput 5 €
Kesto 21 min

Ohjaus Juha Rinnekari

Elokuva kertoo koomissävytteisen tarinan kahden miehen automatkasta neuvostoliittolaiseen sotilaskohteeseen, laivastokaupunki Murmanskiin 1968.

Isokyröläinen valokuvaaja K.J. Mielty ja laihialainen kollegansa Esko Luoma kuvasivat matkansa 8mm-filmille.
Elokuvassa nähdään harvinaista kuvamateriaalia neuvostoliittolaisesta varuskuntakaupungista, sillä vaikka elettiin kylmänsodan aikaa, vaikuttaa siltä, että miehet saivat liikkua vapaasti. K.J. ja Esko taittoivat matkaansa amerikanraudalla, Chevroletilla, joka sai paikallisilta ihmettelyä osakseen.

Tämä dokumenttielokuva kertoo tuosta kylmän sodan ajasta ja ihmettelee samalla, miten kahden eteläpohjalaisen miehen matka yhteen tärkeimmistä neuvostoliittolaisista sotilaskohteista oli mahdollista?

Kieli suomi, tekstitetty englanniksi

Puuseppien kylä – Suomi

Teatteri Hiomo klo 15.00 liput 5 €
Kesto 33 min

Ohjaus Javin Oskár

Yli sadan vuoden ajan Jurvassa, Etelä-Pohjanmaalla, on valmistettu ja myyty huonekaluja. Koulutetut huonekalupuusepät ja koristeveistäjät loivat käsityöläisilmiön, jonka ympärille koko kylä kasvoi ja kehittyi. Millä keinoin Jurva tunnetaan huonekalupitäjänä myös tulevaisuudessa ja miten säilyttää sukupolvelta toiselle säilynyt käsityöläisperinne?

Kieli suomi

Selim -erään säveltäjän elämä – Suomi

Teatteri Hiomo klo 17.00 liput 10 €
Kesto 1:37

Ohjaus Antti-Jussi Marjamäki

Selim on kokopitkä fiktiivinen elokuva, joka perustuu säveltäjä-pianisti Selim Palmgrenin elämään. Keskiössä on Palmgrenin ja oopperalaulaja Maikki Järnefeltin rankka rakkaustarina.

Elokuva kertoo suomalaisen taiteen kultakauden, Sibeliuksen varjoon jääneen, taiteilijan traagisen elämäntarinan.

Selim Palmgrenin merkitys suomalaisessa kulttuurihistoriassa on suuri, mutta samalla tuo merkitys on jäänyt ilman sen ansaitsemaa huomiota. Palmgren sävelsi yli 300 erillistä pianokappaletta sekä viisi pianokonserttoa, jotka kuuluvat lajinsa perusteoksiin Suomen sävelmusiikissa. Lopullisesti Palmgrenin aseman Suomen musiikissa varmisti hänen toinen pianokonserttonsa Virta, jonka menestys jatkui sen ulkomaisissa esityksissä.

Monien mielestä aikansa kansainvälisimpänä suomalaisena säveltäjänä ja oman instrumenttinsa virtuoosina, Palmgrenin perintö suomalaisessa sävellystaiteessa on merkittävä. Elokuvan kautta koko Suomen taidekentän kannalta huomattavan, Porissa syntyneen, säveltäjän merkitys ja elämäntarina tulevat vihdoin suuren kansan tietoon.

Kieli suomi/ruotsi/saksa tekstitetty englanniksi

Suo – Suomi

Teatteri Hiomo klo 19.00 liput 10 €
Kesto 60 min

Ohjaus Erkki Perkiömäki

Suo on sotatraumoja ja yhteiskunnallisia teemoja käsittelevä draamaelokuva, joka sijoittuu vuoden 1918 tapahtumien jälkeiseen aikaan.