VIERAAT

Torstai 1.9.

Elli Maanpää

Taidenäyttelyn avajaiset klo 16.00 Työkalutehtaan kauppakäytävä

Varis joka tahtoi olla satakieli satunurkassa klo 11.00 ja 18.00

Kuvataiteilija Elli Maanpää valittiin vuonna 2020 yhdeksi ”tulevaisuuden taiteilijoista” HELENE20 – taideprojektiin. Maanpää on myös kirjoittanut lastenkirjan Varis, joka tahtoi olla satakieli, josta pidetään lukutuokioita kirjaston satunurkassa.

VÄRIEN SERENDIPITEETTI

”Serendipiteetti tarkoittaa kykyä tehdä sattuman ohjaamia, odottamattomia löytöjä, yleensä sellaisesta aihepiiristä, josta löydön tekijällä on laaja tietämys.” – Wikipedia

Värit ovat minun kieleni. Luon akryylimaalaukseni kuudella värillä, joita yhdistämällä luon runsaan mutta yhtenäisen väripaletin. Miksi vaaleanpunainen läikkä on juuri siinä kohdassa missä se on? Siinä se tuntuu oikealta. Figuratiiviset maalaukseni ovat feminiinisiä ja leikkisiä. Kun maalaus jatkuu kankaan rajojen ulkopuolella katsojan mieli täydentää sen valmiiksi. Positiiviset muodot ja negatiivinen tila elävät rinnakkain. Tilojen ja värien dynamiikka luo jännitettä: odotuksen tuntua.

Osana näyttelyä on kaksi Täydennettyä taulua vuodelta 2019. Skannaamalla maalauksen ”Kel onni on” tai ”Taivaanrannanmaalari” Arilyn -sovelluksella (ilmainen) ne heräävät henkiin 2D -animaatioina.

Siina ja Taikaradio

Laskeutuva Perhonen klo 17.00

Lastenmusiikkiorkesteri Siina & Taikaradio on konsertoinut jo yli 14 vuotta ympäri Suomea.

Siina on koulutukseltaan varhaisiän musiikinopettaja ja hän on myös Pikku Kakkosesta tuttu musiikkitoimittaja sekä suosittu tubettaja YouTuben Siinan TaikaStudio -kanavalta.

Siina pitää työssään tärkeänä vaalia perinteitä ja sitä, että hänen konserteissaan kaikki pääsevät mukaan yhteiseen lauluun ja leikkiin.

Perjantai 2.9.

Ari Savonen

Alajoki-Sali klo 16.00

Savonen on tunnettu etenkin näyttävistä efektimaskeerauksistaan. Kymmeniä elokuvia ja musiikkivideoita maskeerannut Savonen pitää maskeerausnäytöksen, kertoen samalla työstään ja käytettävistä tekniikoista.

Harri István Mäki

Alajoki-sali klo 13.00

Kymmeniä lasten- ja nuortenkirjoja julkaissut Harri István Mäki on “Reipas, utelias, innostava karvanaamainen kirjailija, kuvittaja, joka nauttii vauhdikkaasta ja vuorovaikutteisesta esiintymisestä.”

Tämän vuoden Tirlittan-palkinnon voittanut Mäki saapuu pitämään luentoa käsikirjoittamisesta.

Mäki on opettanut käsikirjoittamista ja sanataidetta jo vuosia. Tarjolla on käsikirjoittamisen pikakurssi innostavalta ja kokeneelta opettajalta.

Anna Kuokkanen

Itohan Okundayen oleskelulupaprosessi kesti viisi ja puoli vuotta. Odottaminen oli stressaavaa ja vaikutti myös Okundayen Suomessa syntyneeseen lapseen, joka joutui kasvamaan epävarmuuden keskellä.

Pohjanmaan Valokuvakeskuksen galleria avajaiset klo 17.30, jonka jälkeen artist-talk klo 18.00

Ihmiskaupan varjoista vaikuttajaksi – Itohan Okundayen tarina

Maailmassa on arvioiden mukaan noin 40 miljoonaa ihmiskaupan uhria. Nigerialainen Itohan Okundaye joutui 15-vuotiaana ihmiskaupan uhriksi ja pakotettiin prostituutioon Italiassa. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän saapui Suomeen turvapaikanhakijana.

Okundaye on kertonut kokemuksistaan lukuisissa haastatteluissa ja tehnyt ihmiskauppaa ilmiönä tunnetuksi sekä Suomessa että kansainvälisillä areenoilla. Hän on rohkealla esimerkillään osoittanut, että entinen ihmiskaupan uhri voi olla yhteiskunnallinen vaikuttaja ja muutoksen tekijä.

Lauantai 3.9.

Sanna Puutonen

Sanna Puutonen. Kuva Niclas Mäkelä 2020.

Alajoki-sali 14.00

Sanna Puutonen (s. 1989) on lapualaislähtöinen kirjoittaja ja filosofian maisteri. Hän on opiskellut arkkitehtuuria Aalto-yliopistossa ja kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa.

J. H. Erkon kirjoituskilpailun vuonna 2018 voittanut Puutonen tulee kertomaan esikoisteoksestaan Sydänmuuri. Haastattelu toteutetaan yhteistyössä Lapuan Kaupunginkirjaston kanssa.

Lapua 1976 -elokuva

Alajoki-sali 16.00

Keväällä festivaalialueella kuvattiin Lapua 1976 -elokuvaa. Patruunatehtaan räjähdyksestä kertovan elokuvan ensi-ilta on näillä näkymin syksyllä 2023.

Elokuvan tekijät saapuvat paikalle kertomaan missä mennään ja minkälainen kuvausjakso oli.